FAQ’s

Zonnestudio Voordeel Zon

De meest gestelde vragen over zonnen onder een zonnebank worden hier beantwoord.

Heeft het zin om alvast voor te bruinen voor dat ik op vakantie ga?

Voorbruinen is wel degelijk zinnig. Het is belangrijk om de huid voor te bereiden op de krachtigere zon op je vakantiebestemming en je huid de tijd te geven de bescherming op te bouwen die je op vakantie nodig hebt. Dit werkt het beste op een moderne zonnebank, met straling die op natuurlijk zonlicht lijkt. Door voordat je op vakantie gaat meerdere malen gebruik te maken van de zonnebank is jouw huid al voorbereid op sterk zonlicht. Hierdoor neemt de kans op verbranding af en kan je optimaal genieten van de vakantie zon.

Kan ik direct douchen na het gebruik van de zonnebank?

Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zou zorgen dat je bruine kleurtje direct weer wordt weggewassen is een absolute fabel. De bruine tint ontstaat immers in de huid en niet op de huid. Verzorg je huid na het douchen met een goede vochtregulerende crème. Zo heb je langer plezier van je mooie bruine tint.

Kan ik gebruik maken van de zonnebank als ik medicijnen gebruik?

Van een aantal medicijnen is bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is voornamelijk het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. Bij twijfel adviseren wij eerst de arts te raadplegen, zodat je zonder risico van een bruiningssessie kunt genieten.

Kan ik met make up op onder de zonnebank?

Liever niet. Make-up zorgt ervoor dat de poriën in het gezicht enigszins worden afgesloten terwijl het UV-licht van een zonnebank deze gesloten poriën weer opent. Zodoende neemt de huid niet alleen het licht op, maar ook bestanddelen van de make-up. Dit kan verstoppinkjes en allergieën of irritaties veroorzaken.

Mag mijn dochter van 15 onder de zonnebank, ze ziet zo bleek?

Het antwoord is nee. Kinderen onder de 18 jaar mogen geen gebruik maken van de zonnebank. Het is niet zo dat zonlicht slecht is voor kinderen, maar als ze regelmatig buiten spelen krijgen ze genoeg zon. Teveel zonlicht in de jeugdjaren kan het ontstaan van moedervlekken tot gevolg hebben. Deze ontstaan doordat beschadigde cellen zich gaan delen, zeker omdat de kinderhuid nog groeit. Dit verhoogt het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen en moet daarom worden afgeraden. Smeer kinderen altijd goed in voordat ze buiten de zon in gaan, met een hoge SPFactor. Dit om verbranding en beschadiging van de cellen te voorkomen.

Is de zonnebank slecht voor je?

Zoals met alles geldt ook voor de zonnebank, TEVEEL is nooit goed! Zon dus met mate. D.w.z. niet langer dan 30 minuten per keer en niet vaker dan 1x per week (met uitzondering van een keer een kuurtje). Helaas wordt vaak alleen maar de negatieve kant van zonnen benadrukt, maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en acne kan verhelpen? En dat alleen door zonlicht vitamine D3 aangemaakt kan worden waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan?      Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, het stofje waardoor je je “happy” voelt? Kijk voor alle vragen over zonnen/zonlicht op www.svzinfo.nl

Wat is de “0,3 norm” waar iedereen het over heeft?

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in de zonnestudio’s zijn hier tegenwoordig dus op afgestemd.

Moet een zonnebank helemaal dicht?

Onze Ergoline zonnebanken worden allemaal met de hand bediend. Dit wil zeggen dat je zelf bepaalt wanneer je de bank open of dicht doet, het gaat niet automatisch. Je kan de kap een stuk (of helemaal) open laten staan, dit heeft echter wel effect op het bruiningsresultaat.

Waarom krijg ik een wit stuitje op de zonnebank?

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de ‘drukpunten’ van je lichaam ontstaan; zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op die plaatsen geen optimale doorbloeding plaatsvindt wanneer je ligt en dus ook weinig toevoer van zuurstof hebt. En dat zijn juist factoren die van groot belang zijn voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen af en toe te gaan ‘verliggen’ zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.

Ik ben zwanger, mag ik zonnen?

Ja hoor, dat kan. UV straling is niet vergelijkbaar met röntgenstraling en komt alleen in de huid. De straling bereikt de baby dus niet. Wel is het verstandig een handdoek over je buik te leggen, omdat de ogen vaak het eerst ontwikkelen en het licht hinderlijk kan zijn voor het kindje. Wanneer je verder in de zwangerschap bent, kan ook warmte onprettig zijn voor de baby. Zon dus niet te lang. Sommige vrouwen kunnen door de veranderde hormoonhuishouding een zwangerschapsmasker ontwikkelen dat zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar kan zijn. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor je eigen lichaam, maar ook voor dat van de baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.

Word ik onder de zonnebank net zo bruin als in de zon?

Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt. De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor je onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Verder kan de kleur van de huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die je mogelijk gebruikt; sommige crèmes bevatten bijvoorbeeld de stof caroteen, waardoor een wat geel/oranje teint kan ontstaan.

Hoe vaak mag ik zonnen?

Per dag mag je niet blootgesteld worden aan meer dan de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis). Deze dosering krijg je doorgaans per studiobezoek. Het advies is dus, om niet ‘s morgens onder de zonnebank te gaan en dan ‘s middags naar het strand te gaan. Op jaar basis ligt de grens op 50 MED. Dit staat gelijk aan 50 keer onder de zonnebank; ongeveer 1 keer per week dus. Wanneer je regelmatig op vakantie gaat of ‘s zomers graag in de zon ligt, dan zou je die dagen er vanaf moeten halen.

Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?

Nee, in de zon zul je veelal een anti-zonnebrandmiddel met beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Zonnenbanken behoren de op jouw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht af te geven, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor je mogelijk een te geringe dosis licht ontvangt om bruin te kunnen worden.

Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kan je tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF20 of hoger).

Bouwt mijn huid tijdens het zonnen ook bescherming op?

Als je zont op een moderne zonnebank, die doorgaans voldoende UVB-straling afgeeft, wordt de huid niet alleen bruiner maar treedt er ook huidverdikking op. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de  huid tegen een teveel aan UV-straling. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. Je mag er dus niet zonder meer vanuit gaan dat je wel voldoende beschermd zult zijn voor een zonvakantie.

Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?

Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een huidschimmel (Pityrosporon). Deze vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt het effect van de schimmel, meestal witte vlekjes, pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kun je een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek) gebruiken.

Wanneer zijn jullie open?

Wij zijn 7 dagen per week open

Maandag t/m vrijdag 09.00-21.00
Zaterdag 09.00-20.00
Zondag 11.00-20.00

Kom je 30 minuten voor sluitingstijd dan kun je maximaal 20 minuten zonnen. Kom je 25 minuten voor sluitingstijd dan kun je maximaal 15 minuten zonnen. Kom je 20 minuten voor sluitingstijd dan kun je maximaal 10 minuten zonnen.

Vraag?

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.